Қазақстанда тамақ өнеркәсібінде ХАССП бойынша оқыту басталды
18.02.2020


            Қазақстанның Кедендік одаққа және Дүниежүзілік сауда ұйымына кіруі, сонымен қатар азық-түлік өндірушілеріне, оның сапасы мен қауіпсіздігіне қойылатын талаптарды қатайту халықаралық және ұлттық стандарттарға сәйкес кәсіпорындарда сапа менеджменті мен қауіпсіздік жүйесін тиімді енгізу қажеттілігін туындатады.

           Осыған байланысты, Қазақстан Республикасының денсаулық сақтау саласын дамытудың 2020-2025 жылдарға арналған мемлекеттік бағдарламасы және «Эксперт» оқу орталығының жол картасы аясында Қостанай облысы бойынша «Ұлттық сараптама орталығы» ШЖҚ РМК филиалының алаңында семинар өтті, оған бақылау органдарының өкілдері қатысты, сонымен қатар сүт және сүт өнімдерін, ұн және кондитерлік өнімдер, алкогольсіз сусындар, нан-тоқаш өнімдері, жартылай фабрикаттар, шұжықтар мен тамақтану өнімдерін өндірумен айналысатын кәсіпкерлер.

Семинар барысында Қазақстан Республикасындағы тамақтан улануды талдау, GHP (ең жақсы гигиена) және GMP (өндірістің үздік тәжірибелері) негіздері, тамақ өнімдерінің қауіпсіздігіне қатысты микробиологиялық және химиялық факторларды ескеретін қауіп-қатерге негізделген бақылау жүйесін енгізу туралы, алдын алу және бақылау шаралары баяндамалар жасалды.

Кәсіпорынның бас директорының кеңесшісі Сәуле Шарипова атап өткендей, HACCP аббревиатурасының айналасында көптеген аңыздар бар, олардың бірі «ХАССП -қымбат. Алайда, олай емес. Жақсы гигиена мен өндірістік практиканы дұрыс ұйымдастырған кезде ХАССП қағидаттарын орындау арнайы инвестицияларды қажет етпейді және тұтынушы шағымынан болуы мүмкін залалдың немесе беделдің жоғалуы үшін өтемақы әлдеқайда қымбатқа түседі. Сайып келгенде, бұл өнімнің бәсекеге қабілеттілігін арттыру арқылы өтеледі.

PHOTO-2020-01-30-21-37-04.jpg

Өз кезегінде Codex Alimentarius Комиссиясының өкілдері өздерінің жұмысымен және оның тиісті комитеттерімен таныстырды.

Тренинг барысында процестің әр кезеңіндегі қауіп-қатерлерді бағалау, қауіп-қатердің себептерін анықтау, тәуекелдерді бақылау және басқару бойынша өндірістік талдау сызбасын құру бойынша практикалық топтық жұмыс ерекше қызығушылық тудырды. Ұжымдық жұмыстың негізгі мақсаты «Қауіпсіз өнім - сау ұлт!» Жалпы мақсатына жету үшін серіктестік құру мүмкіндігі болды.

Бұл семинар реттеуші органдардың сарапшылары арасында да, кәсіпкерлер арасында да үлкен қызығушылық тудырды, олар әрі қарай жұмыс істеуге, алған білімдерін іс жүзінде қолдана отырып, жұмыс орнымызда тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі жүйесін енгізуге деген оң көзқарасты берді.