Бүгін Астанада Бүкіләлемдік микробқа қарсы күрес апталығына орайластырылған халықаралық ғылыми-тәжірибелік конференция өтті. Конференцияға халықаралық мамандар, Ұлттық сараптама орталығының және шолғыншы медициналық ұйымдарының өкілдері қатысты.
Конференцияны Ұлттық сараптама орталығының Басқарма Төрағасы Ерлан Қиясов құттықтау сөзімен ашты.
Ол өзінің кіріспе сөзін микробқа қарсы тұрақтылыққа қатысты мәселелердің өзектілігінен бастады.
Бір микробқа қарсы төзімді микроорганизмдер көбінесе ұқсас препараттарға төзімділікті дамытады, сондықтан антибиотиктерге төзімді бактериялардан озып кету үшін антибиотиктердің жаңа кластары қажет.
«Дегенмен, микробқа қарсы тұрақтылық мәселесін тек бір немесе бірнеше жаңа антибиотиктерді табу арқылы шешу мүмкін емес екенін түсіну маңызды. Микробқа қарсы препараттарға төзімділік уақыт өте келе кез келген антибиотикке дамиды, бірақ ақылға қонымды қолдану бұл процесті баяулатады», - деп атап өтті Ерлан Қиясов.
Қазіргі уақытта антибиотиктердің қалдық мөлшерінің құрамына және бактериялардың азық-түлік шикізаты мен тамақ өнімдеріне антибиотикке төзімділігіне тұрақты эпидемиологиялық мониторингті қамтамасыз ету, Бактерияға қарсы құралдардың тұрақтылығының дамуын эпидемиологиялық болжау Қазақстанның санитарлық-эпидемиологиялық қызметінің маңызды міндеттері болып табылады.
Бұл бағытта Ұлттық сараптама орталығы тамақ өнімдері мен тамақ шикізатындағы антибиотиктердің қалдық деңгейін анықтау, микробқа қарсы препараттарға сезімталдықты одан әрі анықтай отырып, тамақ өнімдері мен тамақ шикізатындағы патогендік микроорганизмдерді анықтау бойынша зерттеулер жүргізеді.
Ұлттық сараптама орталығының маманы Мақсұтова Гүлжан 2020-2023жж. мәліметтері бойынша антибиотиктердің қалдық санына ИФТ (33%), жоғары тиімді сұйық хроматография (46%) әдісімен, классикалық әдіспен (21%) антибиотиктердің 14 түріне 6725 сынама зерттелді. Микробқа қарсы препараттардың іздері 7,2-11,1% (рұқсат етілген нормадан 0,09% асып кету) анықталды.
Патогендік және шартты патогендік микрофлора дайын өнімде (73-84%), содан кейін шикі өнімде (15-19%) және сыртқы орта объектілерінен (7%) ең аз бөлінеді. Оқшауланған изоляттардың микробқа қарсы препараттарға төзімділігі жағдайлардың 17-24% құрады, - деп атап өтті Г. Мақсұтова өз сөзінде.
Сондай-ақ, конференцияда ҰСО-ның халықаралық ынтымақтастық жөніндегі маманы Зейнулла Шарипов сөз сөйледі, онда ол тамақ өнімдерін өндіруде антибиотиктерді қолдану мәселелеріндегі Алиментариус Кодексінің рөлі туралы айтты.
«Азық - түлікке қарсы микробқа қарсы препараттардың тұрақтылығын бақылау және қадағалау бағдарламаларын әзірлеу кезінде мүмкіндігінше және қолдануға болатын «Бір денсаулық» әдісін қолдану керек және азық-түлік қауіпсіздігі компонентін жеңілдету керек, онда олар «өрістен үстелге дейін» бүкіл азық-түлік тізбегін қамтиды», - деді ол.
АМР дамуындағы тамақ секторының рөлін бағаламауға болмайды. Мал шаруашылығында микробқа қарсы препараттарды ұтымсыз пайдалану микробқа қарсы төзімділікті дамытудың маңызды драйверлерінің бірі болып табылады. Адам ағзасына тамақ арқылы енетін микробқа қарсы препараттардың аз дозалары ең қауіпті болып саналады, өйткені тамақтану өмірді қамтамасыз етудің үздіксіз процесі болып табылады.
Бұл мәселені ҰСО Алматы қаласы бойынша филиалының бактериологиялық зертханасының дәрігері Жанара Чаймуратовна өз сөзінде қозғады. Оның айтуынша, азық-түлік өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігіне мемлекеттік мониторинг жоспарын іске асыру шеңберінде тыйым салынған заттардың болуына және ветеринариялық препараттардың, жануарлардың өсу стимуляторларының, жануарлардан алынатын өнімдер мен шикізаттағы дәрілік заттардың (оның ішінде антибиотиктердің) қалдықтарының рұқсат етілген ең жоғары деңгейінен асып кетуіне үнемі ауқымды тексерулер жүргізіледі.
Конференция соңында қатысушылар бір-біріне нәтижелі жұмыс, сектораралық өзара іс-қимыл мен ынтымақтастықты нығайту және микробқа қарсы препараттарға төзімділікті дамытуға қарсы күресте жаңа бағдарларды әзірлеу тіледі.